GreekEnglish (United Kingdom)

queen olga__evagellismos_1884_final«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΡΙΩΝ ΥΠΕΡ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ» - ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»

Στις 27 Απριλίου του 1872 η Βασίλισσα Όλγα θέτει υπό την προστασία της το «Σύλλογο Κυριών υπέρ Γυναικείας Παιδεύσεως» τον οποίο συνδράμει οικονομικά.

Ο εν λόγω σύλλογος αποσκοπούσε στην τέλεση φιλανθρωπικών και κοινωφελών έργων καθώς και στη μόρφωση των Νοσοκόμων Αδελφών. Οι δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπιστούν ήταν πολύ μεγάλες τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς οι στερεότυπες απόψεις της εποχής θεωρούσαν ανήκουστο μία γυναίκα αφενός να εργάζεται και αφετέρου να ασχολείται με την περιποίηση ανδρών.

Θέτοντας υπό την προστασία της τον σύλλογο η Βασίλισσα «ανάγκασε» την αριστοκρατική τάξη της Ελλάδος καθώς και τους εύπορους Έλληνες του εξωτερικού να βοηθήσουν στο έργο του και επικοινώνησε τον σκοπό του στον κόσμο άροντας τις προκαταλήψεις και τις επιφυλάξεις που επικρατούσαν.

Ενδεικτικά πριν την υιοθέτηση του από τη Βασίλισσα ο Σύλλογος είχε στο ταμείο του 250 δραχμές ενώ μετά από έξι μήνες το κεφάλαιο του Συλλόγου ανήλθε στις 150.000 χιλιάδες χρυσές δραχμές.

  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟΡΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Μία από τις πρώτες ενέργειες της Βασίλισσας, εντός των πλαισίων του «Συλλόγου Κυριών» ήταν η ίδρυση του εργαστηρίου των απόρων γυναικών. Σε αυτό το εργαστήριο οι άπορες γυναίκες εργαζόντουσαν και εκπαιδευόντουσαν στην υφαντική. Στόχος της Βασίλισσας ήταν η παγίωση του ρόλου της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία αλλά και η δημιουργία μίας ελληνικής έστω και πρώιμης παραγωγής αγαθών (το εργαστήριο εφοδιαζόταν αποκλειστικά με ελληνικές πρώτες ύλες ύστερα από ρητή εντολή της Βασίλισσας). Τα εγκαίνια του εργαστηρίου πραγματοποιήθηκαν από τη Βασίλισσα Όλγα και το φόρεμα το οποίο επέλεξε για την τελετή ήταν φτιαγμένο από τις νεαρές υφάντριες του εργαστηρίου.

Τα περισσότερα ρούχα της Βασίλισσας προέρχονταν από το συγκεκριμένο εργαστήριο αλλά και από το αντίστοιχο των γυναικείων φυλακών. Η Βασίλισσα πάντα επιδίωκε να ενδυναμώσει την εγχώρια παραγωγή. Όνειρό της ήταν να καταστήσει την Ελλάδα αυτάρκη και προωθούσε με μεγάλη υπερηφάνεια οτιδήποτε δημιουργούνταν από Ελληνικά χέρια. Όπως έλεγε και η ίδια «Θέλω να γίνη η Ελλάς επαρκούσα εις εαυτήν και όχι να κουβαλούν όλα απ' έξω».

  • Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

Εν συνεχεία και στα πλαίσια της επιμόρφωσης των Νοσοκόμων η Βασίλισσα Όλγα ιδρύει το 1875 με δικούς της πόρους το «Νοσοκομικόν Παιδευτήριον».

Κατά την λειτουργία του «Παιδευτηρίου» διαπιστώθηκε η ανάγκη της δημιουργίας ενός νοσοκομειακού κέντρου στο οποίο οι Αδελφές Νοσοκόμες θα μπορούσαν αφενός να καταρτιστούν αρτιότερα και αφετέρου να παρέχουν άμεσα την βοήθειά τους στους κατοίκους της Αθήνας.

Τον Απρίλιο του 1876 συγκροτείται επιτροπή της οποίας ηγούνταν ο τότε Μητροπολίτης Αθηνών Προκόπιος ο οποίος σε συνεργασία με τη Βασίλισσα Όλγα προσπαθεί να μαζέψει τους απαραίτητους πόρους για την δημιουργία και την εύρυθμη λειτουργία του θεραπευτηρίου. Βασική θεωρείται η προσφορά της «Ιεράς Μονής Ασωμάτων ή Πετράκη» η οποία παραχώρησε το οικόπεδο στο οποίο ανεγέρθηκε το θεραπευτήριο.

ΤQUEEN OLGA_EVAGGELISMOS_FEKΔιάγγελμα Ίδρυσης του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός"ο 1881 εκδίδεται βασιλικό διάταγμα το οποίο εγκρίνει την ίδρυση του θεραπευτηρίου ως φιλανθρωπικό ίδρυμα με το όνομα «Ευαγγελισμός» και το οποίο θέτει το θεραπευτήριο υπό την προστασία της Βασίλισσας Όλγας. Στις 25 Μαρτίου του ίδιου έτους ο Βασιλέας Γεώργιος Α' σε μία σεμνή τελετή έθεσε το θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Θεραπευτηρίου.

Στις 25 Μαρτίου του 1884 γίνονται τα επίσημα εγκαίνια του θεραπευτηρίου και στις 16 Απριλίου του 1884 ανοίγει για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο κοινό. Την πρώτη μέρα της λειτουργίας του θα δεχθεί και τον πρώτο του ασθενή, τον δεκάχρονο Γεώργιο Ζιζάκο, ο οποίος νοσηλεύεται για 17 ημέρες και θεραπεύεται.

Σπουδαία ήταν η συμβολή του θεραπευτηρίου στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για περίθαλψη και παροχή ιατρικής βοήθειας στους κατοίκους του λεκανοπεδίου καθώς και στην περίθαλψη των τραυματιών του Ελληνοτουρκικού πολέμου και των Βαλκανικών πολέμων που ακολούθησαν.

Η Βασίλισσα Όλγα ασχολείται ενεργά και επιβλέπει όλες τις εργασίες του θεραπευτηρίου. Όπως αναφέρει ενδεικτικά σε μία από της επιστολές του ο τότε Άγγλος Πρέσβης στην Ελλάδα Σερ Οράτιος Ρούμπολτ, μεγάλη εντύπωση του προξένησε το γεγονός « ... ότι δεν παρήρχετο σχεδόν ημέρα, χωρίς να επισκεφθή η Βασίλισσα τον «Ευαγγελισμόν...».

Ο Ευαγγελισμός ήταν μία από τις αγαθοεργίες που απασχόλησε περισσότερο την Βασίλισσα Όλγα, καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της. Ασχολούνταν με το έργο του και αγωνιούσε για την εξέλιξη του. Όντας στην εξορία αλληλογραφεί συχνά με την γραμματέα της Ιουλία Καρόλου ώστε να ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα του θεραπευτήριου καθώς και για χρόνιους ασθενείς τους οποίους λόγω των συχνών επισκέψεων της γνώριζε προσωπικά.

Για να τονίσει την σημασία του Ευαγγελισμού συμπεριέλαβε το Θεραπευτήριο στη διαθήκη της. Όπως όριζε η ίδια μετά το θάνατό της θα ήταν χρέος της κάθε Βασίλισσας της Ελλάδος να προστατέψει τη λειτουργία του Ευαγγελισμού και να φροντίσει ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο του.

ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΤΑΤΟΪΟΥ

Έπειτα από την κατασκευή της κατοικίας των Βασιλέων στο Τατόι, η Βασίλισσα προχώρησε στη δημιουργία ενός μικρού ιατρείου σε ένα δωμάτιο το οποίο βρισκόταν επάνω από το υπασπιστήριο. Το μικρό αυτό ιατρείο προσέφερε τις πρώτες βοήθειες σε κατοίκους των κοντινών περιοχών και υπεύθυνος ήταν ο προσωπικός γιατρός της Βασίλισσας. Πολλές φορές η ίδια η Βασίλισσα εκτελούσε χρέη νοσοκόμας, απολυμαίνοντας και πλένοντας τις πληγές των χωρικών που προσέτρεχαν στο ιατρείο για βοήθεια.

 

erythros stavros«ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ»

Στις 10 Ιουνίου 1877 η Βασίλισσα Όλγα ιδρύει τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ο οποίος συνεχίζει απρόσκοπτα το σπουδαίο έργο του μέχρι και σήμερα. Στόχος του ήταν η αρωγή και η ανακούφιση των ασθενέστερων ομάδων και γενικότερα των αδύναμων ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Καίρια ήταν η συνδρομή του ΕΕΣ στις περιόδους των πολέμων που ακολούθησαν αλλά βασική θεωρείται και η συνεισφορά του στην αρωγή των προσφύγων της Μικράς Ασίας.

 

 RUSSIAN HOSPITAL_IN_PIRAEUS_final«ΡΩΣΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ» ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Στα πλαίσια ενδυνάμωσης των σχέσεων Ελλάδας –Ρωσίας και στην προσπάθειά της να αναδείξει τα κοινά στοιχεία των δύο λαών η Βασίλισσα Όλγα αγοράζει «οικόπεδο μετά κτηρίου» στην περιοχή του Πειραιά το 1897 με προσωπικά της κεφάλαια καθώς και με οικονομική βοήθεια του Τσάρου ο οποίος ήταν εξάδελφός της. Το κτήριο ανακαινίζεται, διαμορφώνεται κατάλληλα και το 1902 εγκαινιάζεται το «Ρωσικό Νοσοκομείο Πειραιά» από την Ελληνική Βασιλική Οικογένεια. Εντός του νοσοκομείου ανοικοδομείται η εκκλησία της Αγία Όλγας προς τιμήν της Βασίλισσας.

Σκοπός του νοσοκομείου είναι η περίθαλψη των Ρώσων ναυτικών αλλά και όλων των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι εξετάζονται δωρεάν.

Ενδεικτικό των υπηρεσιών που προσέφερε το νοσοκομείο είναι ότι κατά το διάστημα 1902-1923 νοσηλεύτηκαν 5.399 ασθενείς και κατά το διάστημα 1902-1925 παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια σε 924.091 ασθενείς.

Στις 9 Νοεμβρίου του 1925 και ενώ η Ελληνική Βασιλική Οικογένεια βρίσκεται στην εξορία, εκδίδεται διάταγμα βάσει του οποίου το νοσοκομείο μετατρέπεται σε νοσοκομείο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού το οποίο λειτουργεί κανονικά μέχρι και το 1981 όταν λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από σεισμό αναστέλλει την λειτουργία του. Το Νοσοκομείο του Ναυτικού επαναλειτουργεί το 2000 μετά από εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών.