GreekEnglish (United Kingdom)

queen olga___1_evaggelioΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Ήδη από την εποχή του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897, η Βασίλισσα Όλγα επισκεπτόμενη τα νοσοκομεία για να συμπαρασταθεί στους τραυματίες συνειδητοποίησε ότι οι περισσότεροι αγνοούσαν εντελώς τα περιεχόμενα του Ευαγγελίου, τα οποία η ίδια χρησιμοποιούσε για να τους ενθαρρύνει.

Ο λόγος που οι περισσότεροι Έλληνες αγνοούσαν τα κείμενα της εκκλησίας ήταν επειδή ήταν γραμμένα στην καθαρεύουσα και όχι στην καθομιλουμένη. Έτσι η Βασίλισσα Όλγα αποφασίζει το 1898 να προβεί στην μετάφραση των κειμένων. Η μετάφραση έγινε από την ιδιαιτέρα γραμματέα της Ιουλία Ν. Καρόλου και διορθώθηκε από τον καθηγητή της Ριζαρείου Σχολής Φίλιππο Παπαδόπουλο.

Όταν η μετάφραση τελείωσε η Βασίλισσα Όλγα την έθεσε υπ'όψιν του τότε Μητροπολίτη Αθηνών Προκόπιου ο οποίος και ενέκρινε την έκδοσή της. Η κίνηση αυτή προκάλεσε μείζον θέμα στην Ιερά Σύνοδο η οποία θεώρησε ότι η δημοσίευση των Ευαγγελίων σε γλώσσα «δημώδη και τετριμμένη» θα οδηγούσε στην υποτίμηση των ιερών κειμένων. Ακόμα υπήρχε ο φόβος ότι τα κείμενα της καθομιλουμένης θα αντικαθιστούσαν τα αρχικά κείμενα. Τελικά αποφασίσθηκε να τυπωθεί η μετάφραση μόνο σε 1000 αντίτυπα με τίτλο: «Κείμενον και μετάφρασις του ιερού Ευαγγελίου προς αποκλειστικήν οικογενειακήν του ελληνικού λαού χρήσιν, μερίμνη της Α.Μ. της βασιλίσσης των Ελλήνων Όλγας εκδιδόμενα» 1900 Εν Αθήναις: Τύποις Π.Δ. Σακελλαρίου, τα οποία διανέμονταν δωρεάν. Μέρος αυτών των μεταφράσεων διανέμεται στο Εφηβείον και στις γυναικείες φυλακές.

Την ίδια περίοδο η εφημερίδα Ακρόπολις προέβη σε δημοσίευση κειμένων του Ευαγγελίου στη «μαλλιαρή» γλώσσα όπως αποκαλούσαν την «αργκό» της εποχής (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η εφημερίδα αποκαλούσε το Μυστικό Δείπνο «κρυφό τσιμπούσι»). Αυτή η κίνηση οδήγησε στην αντίδραση του συνόλου της εκκλησίας και των φοιτητών της θεολογικής σχολής αλλά και στην αντίδραση της ίδιας της Βασίλισσας . Τις επόμενες ημέρες ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και του κράτους που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης. Αυτή η ταραγμένη περίοδος έμεινε γνωστή στην ιστορία ως «ΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΑ».

Λόγω του τεταμένου κλίματος η Βασίλισσα Όλγα διέκοψε την δημοσίευση αφού μέρος των εξεγερμένων πολιτών στράφηκε και εναντίον αυτής της προσπάθειας.

Έχοντας πλέον σταματήσει την έκδοση της μετάφρασης, η Βασίλισσα Όλγα έστελνε την προσωπική της γραμματέα κάθε Σάββατο στον Ευαγγελισμό ώστε να διαβάζει περικοπές του Ευαγγελίου και εν συνεχεία να εξηγεί το περιεχόμενό τους στους ασθενείς.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΧΕΙΡ ΒΟΗΘΕΙΑΣ»

Γνωρίζοντας πλέον ότι δεν δύναται να συνεχίσει τη δημοσίευση της μετάφρασης του Ευαγγελίου, η Βασίλισσα Όλγα προχωρεί στην έκδοση μηνιαίου οκτασέλιδου περιοδικού το οποίο η ίδια ονόμασε «Χειρ Βοηθείας». Το περιεχόμενο του αποτελούνταν από μεταφρασμένες κυρίως αγγλικής προέλευσης ιστορίες με θρησκευτικό περιεχόμενο αλλά και με μεταφρασμένα αποσπάσματα της Παλαιάς Διαθήκης. Το περιοδικό διανέμονταν δωρεάν στου αρρώστους των νοσοκομείων αλλά και στους τροφίμους των φυλακών. Παράλληλα δεχόταν συνδρομές κυρίως από εύπορες οικογένειες οι οποίες έπειτα από προτροπή της Βασίλισσα έδιναν το περιοδικό και στο υπηρετικό τους προσωπικό.

Το περιοδικό άρχισε να εκδίδεται στις 1 Μαρτίου του 1908 και συνέχισε την κυκλοφορία του μέχρι την 1η Μαρτίου του 1917.

Τα έσοδα των συνδρομών κάλυπταν το κόστος έκδοσής του και από το πλεόνασμα αποπληρώνονταν τα δάνεια των ασθενών που αδυνατούσαν να εργασθούν και τα χρέη των τροφίμων των φυλακών.

Όπως αστειευόμενη έλεγε η Βασίλισσα στην γραμματέα της μέσω του περιοδικού «Τους προσφέρομεν εις δόσεις την θρησκευτικήν διδασκαλίαν».

Έπειτα από τη δολοφονία του Βασιλέως Γεωργίου Α', η Βασίλισσα δέχθηκε αίτημα του δολοφόνου του Βασιλέως Αλέξανδρου Σχοινά για ακρόαση. Η ίδια του διαμήνυσε μέσω της γραμματέως της ότι τον συγχωρεί αλλά αρνήθηκε την συνάντηση και του απέστειλε ένα εικόνισμα, το Ευαγγέλιο και αντίτυπα του εν λόγω περιοδικού, ώστε έστω και αργά να μετανοήσει και να επανέλθει στο δρόμο του Θεού.

ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Η Βασίλισσα Όλγα αγαπούσε ιδιαίτερα τα παιδιά. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν βιβλία τα οποία να απευθύνονται στα παιδιά και να τα προετοιμάζουν ώστε μεγαλώνοντας να υιοθετήσουν σωστές αξίες και ιδανικά. Για να καλύψει αυτό το κενό η Βασίλισσα προχώρησε στην έκδοση παιδικών βιβλίων τα οποία κυκλοφόρησαν ως «βιβλιοθήκη» του περιοδικού «Χειρ Βοηθείας» και τα οποία διανεμήθηκαν δωρεάν σε όλους τους δήμους και εν συνεχεία προωθήθηκαν σε σχολεία και ορφανοτροφεία. Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τη Βασίλισσα στην κα Μπενάκη η οποία διένειμε τα παιδικά βιβλία σε ιδρύματα της Αιγύπτου.

ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΝΑΩΝ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Λόγω της βαθειάς της πίστης στην Ορθοδοξία η Βασίλισσα Όλγα ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στο λαό. Θεωρώντας ότι μέσω της ορθοδοξίας οι Έλληνες θα μπορούσαν να συνδεθούν περισσότερο με την ιστορία τους και την παράδοσή τους θεμελιώνει πολλούς ναούς στην Αττική αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα καθώς και λαμβάνει υπό την προστασία της παλαιά βυζαντινά μνημεία.

  • Έλαβε υπό την προστασία της την εκκλησία της Αγίας Όλγας που στεγαζόταν στον Ευαγγελισμό αλλά και την μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο Λυκαβηττό. Η Βασίλισσα Όλγα δώρισε τη καμπάνα που έχει μέχρι και σήμερα το εκκλησάκι το οποίο μέχρι να τεθεί υπό τη προστασία της Βασίλισσας ήταν ερειπωμένο.
  • Ανέλαβε εξ ολοκλήρου την χρηματοδότηση για τον διάκοσμο και για την αποπεράτωση των αναγκαίων εργασιών για την λειτουργία της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου (βρίσκεται πλησίον της Ομόνοιας) η οποία οικοδομήθηκε έπειτα από απόφαση του κράτους για να τιμηθεί η γέννηση του Διαδόχου Κωνσταντίνου Α'.
  • Στα πλαίσια του εορτασμού της επετείου των 50 ετών από την έναρξη της επαναστάσεως του 1821 και έπειτα από πρωτοβουλία της Βασίλισσας, μεταφέρθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών από την Οδησσό της Ρωσίας τα οστά του μάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε' τα οποία φυλάσσονται εκεί μέχρι και σήμερα. Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε' ήταν ένας από τους πρώτους μάρτυρες της Ελληνικής Επαναστάσεως όταν αρνούμενος να εγκαταλείψει το ποίμνιό του στην Κωνσταντινούπολη απαγχονίστηκε από τους Οθωμανούς.
  • Το 1896 με δικούς της πόρους ανέλαβε την επιχρύσωση της εικόνα της Αγίας Μαύρας η οποία βρίσκεται σήμερα στον ομώνυμο ναό στο Μαχαιράδο της Ζακύνθου.
  • Το 1898 επισκευάζεται η ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας με δαπάνες της βασίλισσας Όλγας. Η μονή στην οποία ξεκίνησε η επανάσταση του 1821 είχε πυρποληθεί το 1826 από τον Ιμπραήμ.
  • Μετά το τέλος του δεύτερου Βαλκανικού πολέμου η Βασίλισσα ανέλαβε την αποκατάσταση των εκκλησιών από τα απελευθερωμένα εδάφη οι οποίες είχαν κατ' επανάληψη συληθεί. Με δικούς της πόρους έφερε από τη Ρωσία όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (δισκοπότηρα, εξαπτέρυγα, μανουάλια κτλ) τα οποία διανεμήθηκαν στις εκκλησίες των απελευθερωμένων περιοχών. Επιπλέον έπειτα από εντολή της οι εργάτριες του Εργαστηρίου αλλά και των γυναικείων φυλακών ύφαναν το ύφασμα και έραψαν άμφια για τους κληρικούς.