GreekEnglish (United Kingdom)

PHOTO FOR_FAQ

Συχνές Ερωτήσεις

button 2_final button 1_final button 3_final

 

Ερωτήσεις Επισκεπτών

1. Ποιος εκπροσωπεί την πρώην Βασιλική Οικογένεια της Ελλάδος;

2. Γιατί αποδίδονται τίτλοι στον πρώην Βασιλέα των Ελλήνων και τα μέλη της οικογένειάς του;

3. Γιατί ο πρώην Βασιλεύς Κωνσταντίνος δεν αντιδρά στην κριτική που του ασκείται;

4. Ποια είναι η αντίδραση του Βασιλέως Κωνσταντίνου ως προς την ανάκληση της ιθαγένειάς του; Γιατί δεν υιοθετεί κάποιο επώνυμο;

Νομικά και Ιστορικά θέματα

1. Το ιστορικό της κατάσχεσης της βασιλικής περιουσίας

2. Χρωστάει φόρους η Ελληνική Βασιλική Οικογένεια;

3. 1994- 'Νομος Βενιζέλου'. Μη αναγνώριση Ελληνικής Ιθαγένειας

4. Γιατί διατείνεται ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ότι δεν έχει επώνυμο;

Προσωπικές Δραστηριότητες

1. Τα σχολεία Round Square

2. Φιλοσοφία και προέλευση του Round Square

3. Ασχολείται ακόμα με την ιστιοπλοΐα ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος;

4. Ποιος είναι ο ρόλος του Βασιλέως Κωνσταντίνου στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή;

 

separator

 

Ερωτήσεις Επισκεπτών

1. Ποιος εκπροσωπεί την πρώην Βασιλική Οικογένεια της Ελλάδος;

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος και τα μέλη της οικογένειάς του δεν εκπροσωπούνται από κάποιο πρόσωπο, φορέα ή οργάνωση στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, πλην των προσωπικών τους γραφείων στην Αθήνα και στο Λονδίνο.

Η βασιλική οικογένεια δεν στηρίζει τις φιλοβασιλικές (επονομαζόμενες 'βασιλικές') οργανώσεις. Αυτές λειτουργούν με πρωτοβουλία των μελών τους. Τέλος, δεν στηρίζει οικονομικά, ιδεολογικά, ή άλλως, κάποιο πολιτικό κόμμα.

Επίσημες και ακριβείς πληροφορίες δίνονται μόνον μέσω αυτής της ιστοσελίδας και των προαναφερθέντων γραφείων. untitled

2. Γιατί αποδίδονται τίτλοι στον πρώην Βασιλέα των Ελλήνων και τα μέλη της οικογένειάς του;

Η ακριβής προσφώνηση είναι: Βασιλεύς Κωνσταντίνος, πρώην Βασιλεύς των Ελλήνων και ούτω καθεξής για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Αυτό προκύπτει από τη Συνθήκη της Βιέννης του 1815, όπου επισημαίνεται ότι ο τίτλος διατηρείται ισόβια, ακόμα και όταν παύεται το αξίωμα.

Όπως απεφάνθη το Συμβούλιο της Επικρατείας, (αριθμός 4575/1996) ο τίτλος δεν είναι ευγενείας, αλλά λειτουργεί ως προσδιορισμός του προσώπου.untitled

3. Γιατί δεν αντιδρά στην κριτική που του ασκείται ο πρώην Βασιλεύς;

Καθ΄ όλη την ιστορική πορεία της, η Ελληνική Βασιλική Οικογένεια δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τα μέσα ενημέρωσης ως πλατφόρμα επίλυσης προβλημάτων. Από νεαρή ηλικία, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος γαλουχήθηκε με το ιδανικό της αφοσίωσης στην πατρίδα και στα καθήκοντά του και πάντα στηρίζει την δέσμευση των προγόνων του να υπηρετούν τον Ελληνικό Λαό.

Με την πάροδο των χρόνων, ο Ελληνικός Λαός έχει πέσει θύμα παραπληροφόρησης, εσκεμμένης και μη. Αποτελεί πάγια τακτική του πρώην Βασιλέως να μην αποκρίνεται σε μειωτικές αναλήθειες, ακόμα και όταν αυτές είναι επιζήμιες για την εικόνα της οικογενείας του. Θεωρεί ακόμη ότι ένας Αρχηγός Κράτους - και ιδιαίτερα ένας Βασιλεύς - δεν πρέπει να απαντά σε κριτική όταν κάτι τέτοιο ενθαρρύνει περαιτέρω αψιμαχίες.untitled

4. Ποια είναι η αντίδραση του Βασιλέως Κωνσταντίνου ως προς την ανάκληση της ιθαγένειάς του; Γιατί δεν υιοθετεί κάποιο επώνυμο;

Ο πρώην βασιλεύς γεννήθηκε στην Ελλάδα, είχε Έλληνες γονείς, μεγάλωσε στην Ελλάδα, φοίτησε και στις τρείς στρατιωτικές σχολές και ως το 1994 διέθετε Ελληνικό διαβατήριο.

Κέρδισε για την Ελλάδα Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο, το πρώτο μετά από 50 χρόνια. Τέσσερις γενεές της οικογένειάς του υπηρέτησαν την Ελλάδα, αγωνίστηκαν σε όλους τους πολέμους της και κατά το βασιλεία τους η Ελλάδα διπλασιάστηκε σε έκταση.

Είναι επίσης αποδεδειγμένο, ότι η δυναστεία από την οποία κατάγεται η Ελληνική Βασιλική Οικογένεια δεν είχε ποτέ επώνυμο.untitled

 

Νομικά και Ιστορικά θέματα

1. Το ιστορικό της κατάσχεσης της βασιλικής περιουσίας

1974-1992

 • Το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πέρασε νόμο σύμφωνα με τον οποίο η Ελληνική Βασιλική Οικογένεια θα φορολογείτο βάσει της ακίνητης περιουσίας και των εισοδημάτων της, αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό την κυριότητα του κτήματος Τατοίου, του Μον Ρεπό και του Πολυδενδρίου.
 • Όταν το 1981 εξελέγη η Κυβέρνηση Παπανδρέου, επέβαλε το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Τότε ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τον Βασιλέα Κωνσταντίνο αναφορικά με την έκταση της φορολογητέας ακίνητης περιουσίας.
 • Επετεύχθη συμφωνία η οποία ήταν έτοιμη να υπογραφεί, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου εισήχθη για νοσηλεία σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Υπήρξε περαιτέρω αναβολή λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν με τη νέα Κυβέρνηση και είχαν ως αποτέλεσμα τη συμφωνία του 1992.

Η συμφωνία του 1992

Το 1992 ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος και η Ελληνική Κυβέρνηση ήρθαν σε συμφωνία που αργότερα κυρώθηκε με νόμο. Σύμφωνα με το νόμο αυτό:

 • Ο πρώην Βασιλεύς θα διατηρούσε ένα τμήμα από το Τατόι (που περιλάμβανε την οικία και τους τάφους), το Πολυδένδρι και το Μόν Ρεπό.
 • Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος δημιούργησε ένα Ίδρυμα στο οποίο δώρισε 37.000 στρέμματα γης του Τατοίου προς δημόσια χρήση.
 • Δόθηκαν 401 στρέμματα στο Ίδρυμα Λάτση με σκοπό την ανέγερση εκεί του κορυφαίου παιδικού νοσοκομείου στην Ευρώπη. Ο Λάτσης αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει το έργο μετά από ορισμένες αντιδράσεις στον Ελληνικό τύπο.
 • Δόθηκαν 200 στρέμματα στο Ελληνικό Δημόσιο, τα οποία ενοικιάστηκαν από την Κυβέρνηση Παπανδρέου στις Ηνωμένες Πολιτείες για την εγκατάσταση των κεραιών τους. Το 25ετές ενοικιαστήριο υπερκάλυπτε το συνολικό ποσό των φόρων που χρωστούσε εκείνη την περίοδο η Ελληνική Βασιλική Οικογένεια.
 • Επιπλέον, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος κατέβαλε προσωπικά το ποσό του 1,85 εκατομμυρίου δολαρίων σε παλαιούς φόρους και προσαυξήσεις των φόρων αυτών.

Ο Νόμος του 1994

Το 1994, η Ελληνική κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο που όριζε ότι:

 • Ο Νόμος του 1992 σχετικά με την περιουσία του πρώην Βασιλέως ακυρώθηκε.
 • Η ακίνητη περιουσία του πρώην Βασιλέως δημεύτηκε.
 • Τα περιεχόμενα των σπιτιών του δημεύτηκαν.
 • Δεν αναγνωρίζεται η Ελληνική ιθαγένεια στα μέλη της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας και το δικαίωμά τους να κατέχουν Ελληνική ταυτότητα / διαβατήριο. (Σημ: ο Κ. Καραμανλής είχε εκδώσει διαβατήρια το 1975 με τα ονόματα και τους τίτλους τους).
 • Τέθηκε ως όρος να πολιτογραφηθούν σε κάποια δημοτική αρχή, να ορκιστούν πίστη στο Σύνταγμα της Ελλάδας και να διαβεβαιώσουν πως δεν έχουν οποιαδήποτε αξίωση σχετικά με την επαναφορά της βασιλευόμενης δημοκρατίας.
 • Στερήθηκε στον Βασιλέα Κωνσταντίνο το δικαίωμα ακρόασης σε Ελληνικό Δικαστήριο με το όνομα "Βασιλεύς Κωνσταντίνος". (Ο όρος αυτός αργότερα κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ).

Το δικαίωμα στην περιουσία

Η Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ορίζει ότι δεν γίνονται διακρίσεις και πως όλοι ανεξαιρέτως έχουν το δικαίωμα της προσφυγής στα Δικαστήρια.

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος έφερε την υπόθεση στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το επιχείρημα ότι τα δικαιώματα της περιουσίας και των τριών προσφευγόντων (του Βασιλέως Κωνσταντίνου, της Πριγκίπισσας Ειρήνης και της Πριγκίπισσας Αικατερίνης) παραβιάστηκαν με τη δήμευση, η οποία πραγματοποιήθηκε με το νόμο του 1994. Ζητήθηκε από την Επιτροπή να αποφανθεί εάν είχε υπάρξει τέτοια παραβίαση.

Με ομόφωνη απόφαση και των 30 δικαστών - συμπεριλαμβανομένου και του Έλληνα - η Επιτροπή έκρινε πως τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφευγόντων είχαν όντως παραβιαστεί και παρέπεμψε το θέμα της περιουσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Η Επιτροπή υποστήριξε ότι στο θέμα του ονόματος ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος δεν είχε αδικηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς ο πλήρης τίτλος του είχε χρησιμοποιηθεί κατά τις δίκες οι οποίες έλαβαν χώρα στην Ελλάδα, και κατά συνέπεια είχε γίνει αποδεκτός από τον Άρειο Πάγο, το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Η απόφαση

Με απόφαση που ελήφθη στις 22 Νοεμβρίου του 2000, με ψήφους 15 υπέρ και 2 κατά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεφάνθη πως με τη δήμευση παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφευγόντων.

Κατά τις διαβουλεύσεις του, το ΕΔΑΔ χρειάστηκε να εξετάσει επιμέρους το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κάθε περιουσιακού στοιχείου προτού αποφανθεί ότι ανήκουν στους προσφεύγοντες, και συγκεκριμένα το Τατόι και το Μόν Ρεπό στο Βασιλέα Κωνσταντίνο, το δε Πολυδένδρι στο Βασιλέα Κωνσταντίνο, στην Πριγκίπισσα Ειρήνη και στην αείμνηστη Πριγκίπισσα Αικατερίνη.

Δυνατότητα συμβιβασμού

Μετά την έκδοση της απόφασης, το Δικαστήριο πρότεινε στις δύο πλευρές να επιδιώξουν συμβιβασμό μέσα σε ένα διάστημα έξι μηνών. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση αρνήθηκε τον εξώδικο συμβιβασμό, με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να αποστείλουν τις παρατηρήσεις τους στο Δικαστήριο το Μάιο του 2001. Μετά την προσκόμιση των εγγράφων αυτών, το Δικαστήριο ζήτησε την κατάθεση συμπληρωματικών παρατηρήσεων μέχρι το Δεκέμβριο του 2001. Αυτή είναι η συνήθης πρακτική για τέτοιας κλίμακας υποθέσεις.

Το ΕΔΑΔ ανέκαθεν ενεθάρρυνε την επίτευξη φιλικού συμβιβασμού, και πράγματι ο πρώην Βασιλεύς εκμεταλλεύτηκε κάθε ευκαιρία και μέσω του Δικαστηρίου και κατά τη διαδικασία υποβολής των εγγράφων για να προτείνει πως οι δύο πλευρές θα έπρεπε να φτάσουν σε μια φιλική συμφωνία, αποφεύγοντας έτσι την επιβάρυνση του Ελληνικού λαού με μεγάλο φορολογικό φορτίο.

Κατόπιν αλλεπάλληλων καθυστερήσεων από την Ελληνική Κυβέρνηση, εν τέλει παρέμεινε ακλόνητη στην απόφασή της να μην επιστρέψει τα περιουσιακά στοιχεία στο Βασιλέα Κωνσταντίνο και στους άλλους προσφεύγοντες, αφήνοντας το Δικαστήριο να ορίσει το ύψος της οφειλόμενης αποζημίωσης.

Τι "ζήτησε'' ο πρώην βασιλεύς;

Ο βασιλεύς Κωνσταντίνος είχε επανειλημμένα δηλώσει την επιθυμία να του επιστραφούν οι κατοικίες της οικογένειάς του, οι τάφοι των προγόνων του και η περιουσία που είχε αγοραστεί από την οικογένειά του και η οποία της ανήκε για γενεές. Δεν έβλεπε και ακόμα παραμένει ανεξήγητο τον λόγο για τον οποίο η Κυβέρνηση επέμενε, να καταβάλει το κόστος μιας τέτοιας άδικης πράξης, το οποίο δε, το επωμίστηκαν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Είναι αξιοπερίεργο δε, αφού ο πρώην Βασιλεύς, χωρίς να του έχει ζητηθεί, είχε προ ετών δωρίσει στον Ελληνικό Λαό τα 43,000 στρέμματα!

Πώς ανέκυψε το θέμα της χρηματικής αποζημίωσης;

Όταν το Νοέμβριο του 2000 εκδόθηκε α απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), παρουσιάστηκαν οι εξής δύο εναλλακτικές οδοί: α) Να επιστραφούν στους προσφεύγοντες τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία (με προηγούμενες ενέργειές του ο πρώην Βασιλεύς έχει καταδείξει τη διάθεσή του να συζητήσει τους όρους της επιστροφής, και αυτή του η διάθεση έκτοτε επιβεβαιώθηκε και προφορικώς και εγγράφως). β) Να καταβληθεί αποζημίωση, το ύψος της οποίας θα οριστεί από το Δικαστήριο. Η Κυβέρνηση επέλεξε να μην επιστρέψει τις ιδιοκτησίες στους προσφεύγοντες, και να μη διαπραγματευτεί.

Το ΕΔΑΔ ζήτησε και από την Κυβέρνηση και από το Βασιλέα Κωνσταντίνο να υποβάλλουν τις εκτιμήσεις τους ως προς την αγοραία αξία των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων. Η έκθεση που συντάχθηκε εκ μέρους της Κυβέρνησης από έγκυρη ανεξάρτητη εταιρία υπολόγισε το ποσό στα 187 δισεκατομμύρια δραχμές, περισσότερο δηλαδή από τα 161 δισεκατομμύρια δραχμές που εκτίμησε η εταιρεία στην οποία είχε αναθέσει ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος.

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος είχε δηλώσει στο Δικαστήριο επανειλημμένως ότι δεν επιθυμούσε να καταβληθούν χρήματα από την Ελληνική Κυβέρνηση όταν ήταν εφικτή μια πολύ απλή εναλλακτική λύση, δηλαδή να του επεστρέφετο η περιουσία του.

Η εκτίμηση της περιουσίας

Κατόπιν αιτήματος του Δικαστηρίου, οι δύο πλευρές υπέβαλλαν, τον Ιούνιο του 2000, τις εκτιμήσεις τους σχετικά με την αξία των τριών ιδιοκτησιών. Τα ποσά των 161 και 187 δισεκατομμυρίων δραχμών εκτιμήθηκαν αντίστοιχα από την εταιρεία που ανέλαβε το έργο για λογαριασμό του Βασιλέως Κωνσταντίνου και την Ελληνική Κυβέρνηση.

Κατά περίεργο τρόπο, το Νοέμβριο του 1999, πολύ πριν καν ζητηθεί η σύνταξη οποιασδήποτε εκτίμησης, παρουσιάστηκε στον Ελληνικό τύπο το φανταστικό νούμερο των 625 δισεκατομμυρίων δραχμών. Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος κατήγγειλε ως ψευδές αυτό το νούμερο και κατά τη συνέντευξη τύπου του Νοεμβρίου του 2000 ζήτησε από τους απεσταλμένους των Ελληνικών μέσων ενημέρωσης να εξακριβώσουν πώς προέκυψε αυτό το κατασκευασμένο στοιχείο.

Η κάθε πλευρά παρέλαβε τις εκτιμήσεις της άλλης μετά την έκδοση της απόφασης, και τους ζητήθηκε να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους μετά το διάστημα έξι μηνών που είχαν στην διάθεσή τους για να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Συμπληρωματικά αποδεικτικά στοιχεία προσκομίστηκαν στις εκθέσεις του Δεκεμβρίου του 2001 και στις 16 Απριλίου του 2002. Στις 28 Νοεμβρίου 2002, όταν είχε εξαντληθεί κάθε χρονικό περιθώριο για να ακυρώσει την κατάσχεση η Ελληνική Κυβέρνηση, το ΕΔΑΔ της έδωσε εντολή να καταβάλλει στους προσφεύγοντες το ποσό των 4,6δις δραχμών σε αντίτιμο.

Τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης

Η κυβέρνηση ανέθεσε σε διεθνώς γνωστή εταιρία τον υπολογισμό του ποσού που θα οφειλόταν σε φόρους εάν η Ελληνική Βασιλική Οικογένεια είχε υπάρξει υπόχρεη καταβολής φόρου για ένα διάστημα μεγαλύτερο του ενός αιώνα.

Ωστόσο, η Ελληνική Βασιλική Οικογένεια κατά το νόμο έχαιρε φοροαπαλλαγής μέχρι το 1974. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε αντάλλαγμα για τη μη καταβολή φόρων ο Βασιλεύς καθίστατο προσωπικά υπεύθυνος για όλες τις τρέχουσες δαπάνες του, συμπεριλαμβανομένου του κόστους λειτουργίας και συντήρησης των ανακτόρων, της πληρωμής του προσωπικού, των μετακινήσεών του ιδίου, των επίσημων κρατικών ταξιδιών και της φιλοξενίας ξένων αξιωματούχων. Όλα τα παραπάνω έξοδα τα καταβάλλει σήμερα ο Έλληνας φορολογούμενος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επιπλέον, η Ελληνική Νομοθεσία και το Σύνταγμα της Ελλάδος απαγορεύουν την αναδρομική επιβολή φόρων και κατά συνέπεια η προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης να συνυπολογίσει φανταστικούς φόρους ήταν μάταια. Ο πρώην Βασιλεύς δεν όφειλε και δεν οφείλει κανένα φόρο, όπως μπορεί να επιβεβαιώσει η αρμόδια φορολογική υπηρεσία.

Γιατί η Ελληνική Βασιλική Οικογένεια ζήτησε ηθική αποζημίωση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;

Είθισται σε δικαστικές υποθέσεις και ειδικά σε περιπτώσεις όπου καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματά, να ζητείται ηθική αποζημίωση.

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση που του αποδοθεί ηθική αποζημίωση, αυτή θα απονεμηθεί σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Αμέσως μετά την κατάθεση της αποζημίωσης από την Ελληνική Κυβέρνηση, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ανακοίνωσε την σύσταση του Ιδρύματος Άννα-Μαρία. Σκοπός του Ιδρύματος, είναι η παροχή βοήθειας σε περιοχές της Ελλάδος που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Σημειωτέον, ότι η κυβέρνηση άντλησε το σύνολο της αποζημίωσης από το Ταμείο για Αποκατάσταση Ζημιών από Φυσικές Καταστροφές, την ώρα που η Αττική και άλλα μέρη της Ελλάδος είχαν υποστεί καταστροφικές πλημμύρες.untitled

2. Χρωστάει φόρους η Ελληνική Βασιλική Οικογένεια;

Κάθε χρόνο υποβάλλει φορολογική δήλωση και λαμβάνει εκκαθαριστικό.untitled

3. 1994- 'Νομος Βενιζέλου'. Μη αναγνώριση Ελληνικής Ιθαγένειας

Παραθέτουμε μερικά από τα νομικά και ιστορικά επιχειρήματα, τα οποία καθιστούν απαράδεκτη την πράξη αναίρεσης της ιθαγένειας του πρώην βασιλέως των Ελλήνων:

 • 'Το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από την γέννησή του ελληνική ιθαγένεια' (Jus Sanguinis - Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας).
 • 'Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά και από την γέννησή του και όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφ' όσον δεν αποκτά από την γέννησή του αλλοδαπή ιθαγένεια ή είναι άδηλης ιθαγένειας'(Jus Soli - Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας).
 • Η ελληνική ιθαγένεια αφαιρείται μόνο σε περίπτωση που κάποιος '... απέκτησε εκούσια άλλη ιθαγένεια, ή που ανέλαβε σε ξένη χώρα υπηρεσία αντίθετη προς τα ελληνικά συμφέροντα' (Άρθρο 4 του Συντάγματος).
 • Άρθρο 15 της Παγκόσμιας Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (1948) προβλέπει: « Όλα τα πρόσωπα δικαιούνται να διαθέτουν ιθαγένεια. Και δεν είναι επιτρεπτό να αφαιρείται αυθαίρετα ούτε η ιθαγένεια ενός ατόμου, ούτε το δικαίωμα του να τη μεταβάλει».
 • Ακόμα και όταν η Δ' Συντακτική Συνέλευση (24-3-1924) κήρυξε έκπτωτη τη ελληνική δυναστεία και απαγόρευσε με ψήφισμα της τη μόνιμη διαμονή των μελών της στην Ελλάδα, δεν τους αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια.

Επιπλέον, κατά την μεταπολίτευση, ο πρωθυπουργός Καραμανλής έδωσε ελληνικό διαβατήριο στα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Όπως αναγράφεται στα επίσημα πρακτικά Βουλής, 7 Ιανουαρίου 1975:

'Ο πρώην Βασιλεύς διατηρεί την ελληνική του ιθαγένεια και άπαντα τα ανήκοντα αστικά δικαιώματα και άρα την ιδιοκτησία επί της ατομικής του περιουσίας'. (Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γ. Ράλλης).untitled

4. Γιατί διατείνεται ο βασιλεύς Κωνσταντίνος ότι δεν έχει επώνυμο;

Παραθέτουμε τα ιστορικά και νομικά στοιχεία που βεβαιώνουν ότι η βασιλική οικογένεια δεν είχε ποτέ επίθετο:

 • Όταν η Β' Εθνική Συνέλευση ψήφισε υπέρ της βασιλευομένης δημοκρατίας και προσκάλεσε τον πρίγκιπα Γουλιέλμο της Δανίας, το όνομα που του εδόθη ήταν Γεώργιος Α', Βασιλεύς των Ελλήνων. Προκύπτει ότι ουδείς των διαδεχομένων Βασιλέων των Ελλήνων δεν θα είχε επώνυμο, παρά μόνο το χριστιανικό του όνομα.
 • Επιπλέον, ο Δανός πρωθυπουργός με επιστολή του προς τον Ανδρέα Παπανδρέου, πιστοποιεί ότι "...από το βασιλιά Christian IX και εφεξής κανείς Δανός βασιλιάς ή μέλος της δανικής βασιλικής οικογένειας δεν φέρει ή έφερε το όνομα Γλίκσμπουργκ ή οποιοδήποτε άλλο επώνυμο" (1.7.1983)
 • Ακολουθεί απόσπασμα αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας (Αριθμός 4575/1996) για το θέμα αυτό:

'...Ο αιτών, τέως βασιλιάς των Ελλήνων, έκπτωτος ήδη, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 8ης Δεκεμβρίου 1974, στερείται επωνύμου λόγω των ιστορικών περιστάσεων και ειδκότερα γιατί οι βασιλιάδες των Ελλήνων δεν είχαν επώνυμο. Υπό τις ανωτέρω περιστάσεις ο αιτών έχει δικαίωμα να τύχει δικαστικής προστασίας κατά το άρθρο 20 του Συντάγματος, απευθυνόμενος στο δικαστήριο με το κύριο όνομά του, αρκεί να προκύπτει κάθε φορά, από το περιεχόμενο του δικογράφου, η ταυτότητα του. Στην προκειμένη περίπτωση, ο αιτών, για να προσδιορίσει την ταυτότητα του, αναφέρει, στο δικόγραφο της κρινόμενης αίτησης, ότι η αίτηση αυτή ασκείται από τον Κωνσταντίνο, πρώην βασιλιά των Ελλήνων. Η ονομασία αυτή, "πρώην βασιλιάς" αναφέρεται στο δικόγραφο όχι ως τίτλος ευγενείας, ο οποίος απαγορεύεται από το Σύνταγμα (άρθρο 4 παρ. 7), αλλά για να προσδιοριστεί η ταυτότητα του αιτούντος, ο οποίος στερείται, για τους λόγους που αναφέρθηκαν, επωνύμου. Έχει, δηλαδή, την έννοια ότι ο αιτών είναι ο Κωνσταντίνος εκείνος που διατέλεσε βασιλιάς των Ελλήνων έως την έκπτωση του. Πρόκειται για αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός που, όπως και άλλα στοιχεία, μπορεί πράγματι να προσδιορίσει την ταυτότητα του πιο πάνω προσώπου, προκειμένου το πρόσωπο αυτό να τύχει δικαστικής προστασίας. Υπό τις ανωτέρω λοιπόν περιστάσεις, και από την άποψη ειδικώς του άρθρου 20 του Συντάγματος, να ζητήσει δικαστική προστασία όταν προσβάλλεται δικαίωμα ή έννομο συμφέρον του. Συνεπώς, η κρινόμενη αίτηση παραδεκτώς ασκείται από την πιο πάνω άποψη.'

 • Κάθε επίσημο έγγραφο –όπως και το εκκαθαριστικό της εφορίας από το ελληνικό δημόσιο-, αποστέλλονται προς τον πρώην Βασιλέα των Ελλήνων.untitled

 

Προσωπικές Δραστηριότητες

1. Τα σχολεία Round Square

Η οργάνωση Round Square περιλαμβάνει σχολεία από διάφορες χώρες του κόσμου που έχουν ως συνδετικό στοιχείο την προσήλωση στις εκπαιδευτικές αρχές του Δόκτορος Κερτ Χαν (Dr Kurt Hahn).

Ο διάσημος εκπαιδευτικός θεωρούσε ότι η μαθησιακή διαδικασία θα πρέπει πάνω από όλα να προετοιμάζει τους νέους να αντιμετωπίσουν τη ζωή προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να αναπτυχθούν αυτόνομα και ως ενεργά μέλη της κοινωνίας τους. Οι θεωρητικές αρχές θα πρέπει να τεκμηριώνονται με πράξεις, και μαζί να στηρίζουν τις ηθικές αξίες του δημοκρατικού βίου.

Εδώ και χρόνια, το Round Square καταβάλλει προσπάθειες για να υλοποιήσει τα ιδανικά του Δόκτορος Χαν, κυρίως με το να συμμετέχει σε εκατοντάδες διεθνή εθελοντικά προγράμματα.

Το συλλογικό, αλτρουιστικό πνεύμα του Round Square ενισχύεται με τις ετήσιες διεθνείς συναντήσεις στις οποίες μαθητές, καθηγητές και επίτροποι συμμετέχουν ενεργά, αλλά και με ακατάπαυστες προσπάθειες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο για την προσφορά βοήθειας στο κοινωνικό σύνολο.untitled

2. Φιλοσοφία και προέλευση του Round Square

Η εκπαιδευτική φιλοσοφία που εφαρμόζεται στα σχολεία Round Square αναπτύχθηκε από το Δόκτορα Κερτ Χαν (Dr Kurt Hahn). Οι καταστροφικές συνέπειες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου παρακίνησαν τον Χαν να αναπτύξει μια νέα προσέγγιση ως προς τη διάπλαση των νέων, της οποίας κύρια αρχή ήταν να παρέχει στα παιδιά τα ερεθίσματα, το αίσθημα ευθύνης και τις ηθικές αρχές εκείνες που θα τους επέτρεπαν να στηρίξουν την κοινωνία τους φιλότιμα και αποτελεσματικά - αναπτύσσοντας παράλληλα και τις ατομικές τους ικανότητες.

Όλα αυτά απέκτησαν σάρκα και οστά με την υιοθέτηση ενός ευρύτατου προγράμματος σπουδών και την ανάθεση επιπλέον υπευθυνοτήτων στους μαθητές. Επίσης, δίνεται στους μαθητές η ευκαιρία να αντιμετωπίσουν από νεαρή ηλικία και υπό ρεαλιστικές συνθήκες καταστάσεις τις οποίες θα ανακαλύψουν μπροστά τους αργότερα στη ζωή τους.

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος εργάστηκε σκληρά από κοινού με τον Τζόσελιν Γουίνθροπ Γιάνγκ για τη διατήρηση της παρακαταθήκης του Δόκτορος Χαν και τη συνέχιση του έργου του. Το 1966, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα σχολικό σύνδεσμο ο οποίος επρόκειτο να αποτελέσει το Round Square. Ένα χρόνο αργότερα, ο πρώην Βασιλεύς προήδρευσε της πρώτης συνεδρίας, στην οποία συμμετείχαν επτά σχολεία. Σήμερα, το Round Square περιλαμβάνει πάνω από 80 σχολεία σε όλο τον κόσμο και έχει συμμετάσχει σε εκατοντάδες φιλανθρωπικά και κοινωνικά προγράμματα.

Ο πρώην Βασιλεύς είναι Αρωγός και Πρόεδρος του συνδέσμου. Ανάμεσα στους άλλους Αρωγούς περιλαμβάνονται ο ο Δούκας του Γιόρκ, ο Νέλσον Μαντέλα, η Κυρία Σόνια Γκάντι και ο Κέβαν Γκόσπερ, ένας από τους Αντιπροέδρους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.untitled

3. Ασχολείται ακόμα με την ιστιοπλοΐα ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος;

Ο πρώην βασιλεύς είχε ανέκαθεν ενεργό σχέση με τον αθλητισμό και με τον καιρό το προσωπικό του ενδιαφέρον για την ιστιοπλοΐα μετεξελίχθηκε σε θερμή υποστήριξη και συμμετοχή σε διάφορες διεθνείς επιτροπές.

Αυτή τη στιγμή κατέχει τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, στην οποία έχει προσφέρει αφοσιωμένο έργο επί πέντε δεκαετίες και πλέον.

Επίσης, το πλήρωμα του Χρυσού Ολυμπιακού Μεταλλίου, (ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος, ο Γιώργος Ζαΐμης και ο Οδυσσέας Εσκιετζόγλου), επανενώνονται συχνά στην Αφρόεσσα, το καΐκι που φτιάχτηκε στην Ελλάδα ως δώρο του Βασιλέως Κωνσταντίνου στην Βασίλισσα Άννα-Μαρία και λαμβάνουν μέρος σε τοπικές κούρσες.untitled

4. Ποιος είναι ο ρόλος του βασιλέως Κωνσταντίνου στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή;

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος έχει γαλουχηθεί από νεαρή ηλικία στο Ολυμπιακό Πνεύμα, στα ιδανικά και στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Η σχέση του με την Ολυμπιακή Επιτροπή ξεκίνησε το 1963, όταν σε ηλικία 23 χρονών εξελέγη τακτικό μέλος της ΔΟΕ - το νεαρότερο στην ιστορία της Επιτροπής μέχρι και τις μέρες μας. Λίγα χρόνια αργότερα έγινε Επίτιμο Μέλος, μια θέση που υπηρετεί μέχρι σήμερα.untitled