GreekEnglish (United Kingdom)
Birth of Queen Frederika

queen Frederica_smallΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ

(1917-1981)

Γεννήθηκε την 18η Απριλίου του 1917 ως Πριγκίπισσα του Αννόβερου, Μ. Βρετανίας και Ιρλανδίας, Δούκισσα του Μπρούνσβικ γονείς της ήταν ο Δούκας και η Δούκισσα του Μπρούνσβικ - Λούνεμπουργκ.

Κατά την διάρκεια των σπουδών της στην Ιταλία, συνδέθηκε με τον τότε Διάδοχο της Ελλάδος Παύλο, τον οποίο παντρεύτηκε, σε ηλικία 21 ετών, στις 8 Ιανουαρίου 1938.

Έμαθε αμέσως Ελληνικά και αφιέρωσε τη ζωή της σε ότι αφορούσε την ενδυνάμωση της εικόνας της Ελλάδος και την κοινωνική προσφορά.

Στη Βίλλα του Ψυχικού, όπου διέμεναν το Διαδοχικό ζεύγος, γεννήθηκαν το 1938 η πριγκίπισσα Σοφία και το 1940 ο Διάδοχος του Ελληνικού Θρόνου Κωνσταντίνος. Η φιλανθρωπία, η ειδική μέριμνα και το μεγάλο ενδιαφέρον για τα παιδιά ήταν οι προτεραιότητές της.

Το τεράστιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο , η προσωπική της γοητεία, η ζωτικότητα, η απλότητα και η δημοκρατική συμπεριφορά της την κατέστησαν ιδιαιτέρως δημοφιλή.

Τον Μάρτιο του 1964, ο Βασιλεύς Παύλος πέθανε. Η Βασίλισσα αποτραβήχτηκε από τις κοινωνικές δραστηριότητες της.

Ακολούθησε τον Βασιλέα Κωνσταντίνο στην εξορία, στη Ρώμη. Το 1974 η Ελληνική Βασιλική Οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο. Η Βασίλισσα Φρειδερίκη μοίραζε τον χρόνο της ανάμεσα στην αγγλική πρωτεύουσα και την Μαδρίτη, όπου έμενε η οικογένεια της κόρης της.

1917 queen_frederika_episkepsi_se_paidoupoli_zirouΗ Βασίλισσα Φρειδερίκη επισκέπτεται την παιδούπολη "Άγιος Αλέξανδρος" ΖηρούΎστερα από μια σύντομη ασθένειά της, η Βασίλισσα Φρειδερίκη πέθανε τον Φεβρουάριο του 1981, στα ανάκτορα τού Ισπανού Βασιλέως, όπου φιλοξενείτο.Σύμφωνα με την τελευταία επιθυμία της, η σορός της Βασιλίσσης μεταφέρθηκε στο Τατόι, όπου τάφηκε δίπλα στον σύζυγό της. Μετά από πολλές δυσκολίες η Ελληνική Κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημα της Βασιλικής Οικογένειας να παρευρεθούν στην κηδεία της Μητέρας και γιαγιάς τους.

Ακολουθεί συνοπτική λίστα της πολυδιάστατης προσφοράς της:

• Το 1940-41 η Φρειδερίκη σταθμούς υποδοχής και νοσοκομεία για τους τραυματίες του πολέμου, ιδρύοντας την «Φανέλα του Στρατιώτου».

• Κατά την παραμονή Της στο εξωτερικό στο Καίπ Τάουν της Αφρικής οργάνωσε τον «Έρανον της Πριγκίπισσης Φρειδερίκης» ο οποίος απέδωσε 400 χιλιάδες λίρες. Τα χρήματα αυτά απεστάλησαν στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση ως τρόφιμα, ιματισμός, φαρμακευτικό υλικό και νοσοκομειακά αυτοκίνητα.

• Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος από τον κατοχικό ζυγό και την επιστροφή της στην Ελλάδα συντόνισε το έργο όλων των Οργανισμών Κοινωνικής Προνοίας.

• Κατά τον εμφύλιο πόλεμο, συνόδευσε τον Βασιλέα σε πολλές περιοδείας του, με σκοπό την τόνωση του ηθικού των στρατιωτών υπέρ του αγώνα για την ελευθερία. Τα Χριστούγεννα του 1947, όταν ο Βασιλεύς ήταν ασθενής, η Βασίλισσα Φρειδερίκη μετέβη στην πολιορκούμενη Κόνιτσα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Η πράξη της αυτή προκάλεσε γενικό θαυμασμό.1917 queen_frederika_androsΗ Βασίλισσα Φρειδερίκη παραδίδει βιβλιάρια απόρων κορασίδων στην Άνδρο

• Δημιούργησε την «Βασιλικήν Πρόνοιαν», η οποία επιτέλεσε αξιοθαύμαστο έργο για τον πάσχοντα πληθυσμό της υπαίθρου.

• Δημιουργεί τις «Παιδόπολεις», την πρώτη το 1947 στη Θεσσαλονίκη και μετέπειτα στα Ιωάννινα, Λάρισα, Βόλο, Λαμία, Στυλίδα και Καβάλα, στις οποίες παιδιά του εμφυλίιου διέμεναν, φοιτούσαν και εκπαιδεύονταν σε τέχνες.

• Ίδρυσε 200 κέντρα στην Ελλάδα με την επωνυμία «Σπίτια του Παιδιού», τα οποία διευθύναν κοινωνικοί λειτουργοί.

• Το Κέντρο Προστασίας Βρεφών «Ή Μητέρα», το οποίο παρέχει προστασία και περίθαλψη στις ανύπαντρες μητέρας, είναι δημιούργημα της Βασίλισσας Φρειδερίκης.

Για την ιδιαίτερη μέριμνα, την οποία έλαβε υπέρ των παιδιών της Ελλάδος, οι διεθνείς οργανώσεις προστασίας του παιδιού εξέλεξαν την Βασίλισσα Φρειδερίκη «Πρώτην Μητέρα του έτους 1949» και απεδέχθη τον τίτλο εν ονόματι των Ελληνίδων μητέρων.

 

1917 queen_frederika__Prosopografia 1917 queen_frederika__3 1901 king_pavlos_Nearo_Zeygari 1917 queen_frederika__5